27 oktober 2023

  • Uncategorized

NY BOK I MUSEUMSBUTIKKEN: TRÅDAR FRÅ FORTIDA AV ÅSA ELSTAD

Boka Trådar frå fortida er skrevet av historiker Åsa Elstad. Trådar frå fortida handler om klær og hva klær forteller om oss. Klær er også en viktig del av kvinnehistorien fordi det som oftest har vært kvinner som har vært sydamer, som har vevd tøyet og strikket vottene.

Et av kapitlene i boka er dedikert til Skjoldehamn-drakten. For tusen år siden ble en person gravlagt i myra nær Skjoldehamn på Andøy. På 1930-tallet ble hen gravd opp av en lokal torvstikker, og det skulle vise seg at klærne til avdøde var svært godt bevart. Åsa Elstad drøfter på spennende vis om dette er en norrøn eller en samisk klesdrakt. Man kan uansett flette band på samme måte som er helt lik bandene på ermene, for det finnes utvalgte oppskrifter ved enden av hvert kapittel.

På Lofotr vikingmuseum finner du en rekonstruksjon av Skjoldehamn-drakten i vår arkeologiske utstilling.

Boka fås kjøpt i Lofotr vikingmuseum sin museumsbutikk og nettbutikk.


Siste nytt

14 mai 2024

Sommer sesongen nærmer seg

20 februar 2024

Vinterferien 2024

Skjoldehamndrakten

6 februar 2024

Trådenes hemmelighet: Skjoldehamndrakten