Home > Arkeologiske funn

ARKEOLOGISKE FUNN

Eventyret på Borg startet i 1981, da keramikk dukket opp fra jorden under pløying. Det store høvdingsetet som en gang lå her på høyden, hadde vært glemt i tusen år. Da aske fra ildsted og sjelden keramikk dukket opp i plogsporene, var det starten på mange års arkeologiske undersøkelser. Det var overraskende å finne et slikt stort høvdingsete så langt mot nord.  Gjenstandene man fant tyder på at samfunnet hadde utstrakt kontakt med lignende kulturer i Nord- og Vest – Europa. Det er havet, skipet og fiske som danner grunnlag for Lofotens rikdom opp gjennom århundrene.

Gullgubbe

En gullgubbe er en tynn, bitteliten plate av gull. Som regel er platen bare 1 til 2 kvadratcentimeter stor, med relieffmotiver. I høvdinghuset på Borg ble det funnet fem gullgubber, og to av dem – hvorav den største – er utstilte i den arkeologiske utstillingen.

Glass og keramikk

I utstillingsrommet finnes glasskår og skår av keramikk funnet her på Borg. Keramikkskårene er fra en type keramikk som kalles tatinger. Tatingerkeramikk er en særskilt keramikktype som ble fremstilt nord i det frankiske riket – den har vært sjelden og eksklusiv i Norden.

Pekestokk

I utstillingen ligger det også en liten gull gjenstand – en del av en pekestokk. Til sammen er det funnet syv slike gjenstander – seks i England, og én her på Borg. Disse var en type pekepinner brukt for å lette lesingen av hellige skrifter i engelske kirker.

Marine ressurser

De marine ressursene la grunnlaget for høvdingdømmenes overlevelse, velstand, og makt i vikingtiden. Spesielt torskefisket i Lofoten har i alle tider forsynt befolkningen her med store mengder fisk. Dette gav et godt levegrunnlag.

UTVALGTE HISTORIER FRA MUSEUM NORD

Gull og kostlige glassvarer

Gull og kostelige glassvarer er spor etter stor makt, og rike, mektige menn og kvinner på Borg. Les mer om gjenstandene her.

Mer om Lofotr Vikingmuseum

Folkemengde ser på en gjennomføring av en vikingkamp

Bli medlem

Bli med i vår medlemsklubb! Få tilgang til fordeler, tilbud og nyheter.

Kart som viser Lofotr Vikingmuseum

Besøk oss

Planlegg ditt besøk på Lofotr Vikingmuseum i Lofoten, på den vakre øya Vestvågøy.

Museum Nord Logo

Museum Nord

Lofotr Vikingmuseum er en del av Museum Nord, en stiftelse bestående av 21 museer i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Viking sjakkspill

Nettbutikk

Fra barneleker og brettspill for voksne, til bøker og klær. Velkommen inn!