Home > Høvdinghus

HØVDINGHUS

Langhuset på Borg er en rekonstruksjon av det opprinnelige høvdinghuset. Rekonstruksjonen ligger ved siden av den originale tufta hvor utgravningene fant sted.Denne viser den siste fasen til bygningen (900-tallet). Høvdinghuset er 83 meter langt og 12 meter bredt, og stod ferdig i 1995, da museet ble innviet. 

UTFORSK HØVDINGHUSET

Det opprinnelige huset var delt inn i noen distinkte deler, som arkeologene i utgravningen identifiserte basert på hvordan funngjenstander var distribuert, hvor det var ildsteder, og innhold av fosfat og ammoniakk i bakken. Rekonstruksjonen er delt i fem rom, hvorav tre hovedrom.

Foto: Florian Huber

BOLIGDEL

Arkeologene tror denne delen av huset inneholdte soveplasser for de som bodde på høvdinggården, og at det var her hverdagslivet fant sted, arbeid ble utført, mat ble tilberedt og spist.

Foto: Florian Huber

GILDEHALL

Dette var begivenhetenes sentrum på høvdinggården – her var stedet for feiringer og ritualer, og det var her høvdingen hadde høysetet sitt. De mest dyrebare funnene fra utgravningen var konsentrert i gildehallen.

Foto: Florian Huber

FJØS

Dette rommet ville i vikingtiden vært fjøs og stall for husdyr. I dagens rekonstruksjon inneholder det en utstilling med skulpturer og figurer som fremstiller Yggdrasil og mytologiske vesener fra den norrøne mytologien.

VIKINGER I HUSET

I høvdinghuset kan du virkelig se hvordan livet kunne vært på Borg i vikingtiden. Ved å besøke høvdinghuset får du mulighet til å fordype deg i en opplevelse for alle sanser: lukten av bål, smaken av vikingdelikatesser, se på spektakulær dekor og arkitektur inne huset, prøv deg som viking og hør på historier.

Våre håndverkere jobber med spennende prosjekter: tekstilarbeid, lage sko i lær, treskjæring og mye mer! Lurer du på noe om vikingtid, kan du spørre våre guider i huset.

Gildet hadde en sosial, politisk og religiøs funksjon. Høvdingen ville da invitere sine allierte og deres følge til å feste med ham for å feire ritualer, ofre til gudene og styrke politiske allianser. Høvdingen og husfrua på Borg inviterer deg til vikinggilde for en unik underholdende og smaksopplevelse.

UTVALGTE HISTORIER FRA MUSEUM NORD

Høvdinghuset på Borg

Les mer om høvdinghuset på Borg.

Rekonstruksjonen av høvdinghuset

Les om ulike tolkningsforslag på høvdinghusets rekonstruksjon.

Mer om Lofotr Vikingmuseum

Folkemengde ser på en gjennomføring av en vikingkamp

Bli medlem

Bli med i vår medlemsklubb! Få tilgang til fordeler, tilbud og nyheter.

Kart som viser Lofotr Vikingmuseum

Besøk oss

Planlegg ditt besøk på Lofotr Vikingmuseum i Lofoten, på den vakre øya Vestvågøy.

Museum Nord Logo

Museum Nord

Lofotr Vikingmuseum er en del av Museum Nord, en stiftelse bestående av 21 museer i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Viking sjakkspill

Nettbutikk

Fra barneleker og brettspill for voksne, til bøker og klær. Velkommen inn!