Lørdag 28. nov: Historisk mini-seminar

Fiskeri-og-sjfangst-i-vikingtid-bilde-med-25rsmerk_20201021-112044_1

Fiskeri og sjøfangst også har historisk sett vært usedvanlig viktig for vår region. Bli med på mini-seminar og hør 2 sterke foredragsholdere snakke om tema knyttet til dette. 

"Fiskeri og sjøfangst i vikingtida" v/Marion Fjelde Larsen

Marion Fjelde Larsen er arkeolog og avdelingsdirektør i Museum Nord, og for noen år siden skrev hun om jernalderen i bokverket "Norges fiskeri- og kysthistorie". Handel med marine produkter hadde stort fokus i bokverket, og i den forbindelsen var det spesielt interessant å se på om tørrfisk var blitt en handelsvare allerede i vikingtid. Marion gir et innblikk i hvordan arkeologiske funn av fiskebein og andre funnkategorier kan bidra til våre tolkninger av historien. Varighet ca 40 minutter. 

"Tørrfiskens veier ut i Europa i middelalderen" v/Alf Ragnar Nielssen.
Alf Ragnar Nielssen har arbeidet som professor i historie ved Nord Universitet og har også hatt bistilling ved Lofotr Vikingmuseum. I 2012 utga han boka "Landnåm fra nord – utvandringa fra det nordlige Norge til Island i vikingtid". Nielssen har imidlertid arbeidet mest med fiskeri- og kysthistorie og var redaktør/forfatter i verket "Norges fiskeri- og kysthistorie" (2014), med spesielt ansvar for middelalderen. Han har også deltatt i flere internasjonale forskningsprosjekt om fiskerihistorie.
I foredraget vil Nielssen fortelle historien om de vekslende europeiske markedene for den norske tørrfisken, fra den store eksportens begynnelse ca. 1100 inntil Italia seilte opp som den viktigste mottakeren ca. 1800. I de sju mellomliggende århundrene var det nemlig England, Tyskland og Nederland som etter tur var hovedmarkeder. Det var kontakten med disse landene, via Norges eksporthavn Bergen, som bidro mest til å innlemme Nord-Norge i det europeiske kulturfellesskapet. Varighet ca 40 minutter.

NB! Dette seminaret krever påmelding i forkant. 

Sted: filmsalen, Glassgården (ankomstanlegget).
Klokkeslett: Foredragene begynner kl. 12.30
Varighet: ca 1,5 - 2 timer inkl 1 pause mellom foredragene.
Pris: Gratis for innehavere av årskort, ellers gjelder vanlig inngangsbillett.
Språk: Arrangementet avholdes på norsk.
Servering: Salg av kaffe/te og vafler.
Museumsbutikken og museet forøvrig er åpen og du er velkommen til å se utstillinger og høvdinghuset samme dag. Museumsbutikken har et utvalg av bøker, smykker, leker, tekstiler og mye mer. 

Registrering: Av hensyn til smittevern må man registrere seg. Registrering skjer pr epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ved oppmøte. NB! Vi har begrenset antall plasser. Oppgi navn, adresse, telefonnummer, alder, om du kommer alene eller sammen med noen (vi trenger samme opplysninger på alle i følget) samt evt. nr. på årskort. Navnelistene blir oppbevart i 10 dager etter arrangementet, deretter slettet. Opplysningene brukes kun i forbindelse med evt covid-19. Dersom du er syk kan du ikke delta. Les gjerne mer om våre forholdsregler ifht smittevern her.

Opplysningene brukes kun i forbindelse med evt covid-19. Dersom du er syk kan du ikke delta. Les gjerne mer om våre forholdsregler ifht smittevern her. Lofotr Vikingmuseum praktiserer gode smittevernsrutiner ifht COVID-19. Vi ber deltakere om å respektere avstandskrav og god hoste- og håndhygiene. Dersom du er syk kan du ikke delta på arrangementet. 


×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Jòl i vikingtid
Årskort 2022

Lignende Artikler

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: vikingmuseet@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no