Jòl i vikingtid

JulekalenderDekorMal-Hvdinghus-lyslypa-1200x628

Feiret vikingene jòl? Er det likt, slik som vi feirer jul? Dette og mer får du høre om. 

 Hvordan feiret vikingene jòl? 

Hvordan feiret vikingene jul eller som de sier jòl? Det vi vet er at vikingene var glad i å feste. Det var mye folk, god mat og drikke. Den type julaften vi feirer er ikke lik som de feiret i vikingtiden. For vi har advent før julaften og vi feirer en kristen tradisjon som kom til oss i middelalderen, altså tidsperioden etter vikingtid. Det vi skal få høre om i denne videoen er hvordan vikingene feiret jòl, hva de spiste, og litt om gudene. Videoen kan du finner her

Hadde vikingene juletre? 

Hadde vikingene juletre under jòl feiringen slik som vi har under jul feiring? Julefeiringen som vi gjør i dag kan spores tilbake til sør-vestlige Tyskland rundt 1500-tallet. Det første juletreet som ble pyntet i Norge, og tatt inn i stua det var i Oslo for nesten 200 år siden. Det er ikke så veldig lenge siden sammenlignet med da vikingene levde for ca 1000år siden. Hva var det vikingene kunne ha tatt med seg inn av vekster til jòl feiringen? 
Videoen kan du finne her

Hva spiste vikingene i jula? 

Vår tid handler jula mye om å samle familie og venner og ta fram det beste vi vet; pinnekjøtt, ribbe, kjøttrull, julekaker og snop. På mange måter var dette like viktig for vikingene når de skulle feire jólblot. Men hvordan kan vi vite hva vikingene spiste? 

Videoen kan du finne her

Hadde vikingene julenisse? 

Nisse, er et overnaturlig vesen i norsk folketro som holder til i nærheten av menneskenes hus og uthus. Før i tiden tenkte man at nissen var en liten gråkledd man, med rød lue og langt skjegg. Nissen ble ikke regnet for å være farlig, men han var en snarsint og svært bestemt liten kar. 

Videoen kan du finne her

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Vestvågøy kommunes kulturpris 2020
Lørdag 28. nov: Historisk mini-seminar

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: vikingmuseet@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no