Kurs, demonstrasjoner og foredrag 2022

HAE_Lofotr_Vikingmuseum_23 Lær ulikt håndverk Foto H Eilertsen Lofotr Vikingmuseum

 Vil du lære mer om vikingtiden? Bli med på våre praktiske kurs og foredrag. Hver dag er det dessuten ulike håndverksdemonstrasjoner.

PLANTEFARGING - ULIKE KURS HVER DAG
3.-5. august blir det plantefargingskurs under festivalen vår. Borghild Nekstad tryller frem de lekreste farger fra ulike planter. Her vil du lære alt fra enkel plantefarging til avansert farging med indigo!

Kurset strekker seg fra 11.00 og utover hele dagen, alt ettersom hvor raskt prosessen går. Fredagen blir litt kortere siden fargeprosessen med indigo er veldig intens.

Vi starter med å beise garn og farge gult på onsdag. Da bruker vi av naturens egne ressurser slik som reinfann, einer, lyng, bjørk osv. Vi beiser med alun og jernvitrol for å få forskjellige fargenyanser. Her kan man selv ta med seg planter og dele med hverandre.

Torsdag farger vi med cochenille, fargelav og krapp. Fredag er det indigo farging i stor kjele, da er det mulighet for å farge store tekstiler om man vil det. Det må avtales slik at jeg er sikker på at jeg har med nok indigo. Her vil man være med på torsdagskvelden og gjøre klart alt slik en får være med på hele prosessen.


Det er plass til 10 deltagere – første mann til mølla!

Alle får med seg eget hefte og det er plass til max 10 stykker. Dere vil få mail om hva dere må ha med dere av garn og annet utstyr selv. Om jeg skal ta med noe så avtales det på mail. Anbefaler at man har med seg ca 1 kilo garn oppdelt i 50 gr. nøster slik at man har garn til et plagg.


Pris kr 1300 for kurset. Om man vil være med kun en dag så koster det 750 kr. Inngang til festivalen kommer i tillegg.


Påmelding: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller 46632884


Velkommen på kurs!


SKOKURS

Vil du lære deg å sy vikingsko? Martin Sull holder skokurs under festivalen, med kursdager 3.-5. august.

Vi skal sy Hedeby 3, datert til 900-tallet, en lav sko som har blitt funnet i handelsbyen Hedeby. Lignende, fragmentariske funn har blitt gjort i Bayern fra 800-tallet.

Det er plass til 12 deltagere – første mann til mølla!

Pris 2750 kr - PayPal eller kontant. Det er inkludert lær og lån av utstyr i kursavgiften. Obs: inngang til festivalen kommer i tillegg!

Påmelding eller spørsmål sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

 Demonstrasjon av håndverk

I tillegg til et travelt og variert program foregår det nesten hver dag en ekstra spesiell demonstrasjon eller aktivitet som alle kan komme og se på. Vikingene deler gjerne sin kunnskap!

Miniworkshop 14:00-16:00. Nytt tema hver dag!

Vær med på forskjellige hverdagslige aktiviteter fra vikingtida og lær å lage flatbrød over åpen ild, prøv deg på å spinne eget garn, lær å skrive navnet ditt med vikingenes runer og lær litt om grindvev og hvordan den kan brukes til å forlenge livet til klærne dine!

På lørdag er det mulighet å få prøvd seg som arkeolog! Museets konservator og arkeologistudenter har laget en arkeologisk kasse med kulturlag vi skal grave gjennom. Vi skal også sile gjennom fyllmasse til overs fra den ekte utgravingen på Borg! Hvem vet hva jorda skjuler? Kanskje finner vi noe spennende!

Onsdag: grindvev ved ildstedet utenfor smia.

Torsdag: spinning med håndtein i langhuset.

Fredag: Runeskrift ved ildstedet utenfor smia.

Lørdag: arkeologisk kasse med museets arkeologistudenter. Oppmøte utenfor smia.

Søndag: Flatbrødbaking ved ildstedet utenfor smia.


Håndverksdemonstrasjoner

I tillegg til et travelt og variert program foregår det nesten hver dag en ekstra, spesiell demonstrasjon eller aktivitet som alle kan komme og se på. Vikingene våre kan mye forskjellig. På tur gjennom festivalområdet vil du se gamle håndverksteknikker i levende live. Vil du vite hva korpusteknikk og garnmausking er? Se vakre smykker bli til med brynjeteknikk? Vikingene deler gjerne sin kunnskap!

Rod Hughes kommer tilbake til Lofotr for å ha kurs i formstøping. Før og under festivalen skal han også samarbeide med museets smeder for å lage en replika av et sverd fra det 9. århundre! Museets smie har blitt pusset opp for anledningen, og dette er første gang vi setter i gang med slik eksperimentell arkeologi.

Christel Meyer skal lage en perlesmie i leire og formidle hele prosessen fra å knuse stein og forme en perlesmie av leire, til ferdig glassperle under hele festivalen. Hun skal lage kopier av perlene du kan se utstilt på museet!

Kie Sølv er bodholder på festivalområdet. Hun formidler brynjemaking. Denne eldgamle teknikken brukes til å skape vakre smykker. Kanskje du finner noe å ta med hjem?

Kjersti Robertsen holder daglig workshop med fletter fra Skjoldehamnfunnet på Andøya. En fletteteknikk blir belyst hver dag. Kom og prøv selv, både store og små!

Fuolda Vikinglag stiller med barnesmie, hvor store og små kan prøve seg på å forme seg et lite sverdanheng til minne om en fantastisk dag i vikingtida.


Matdemonstrasjoner fra. 11:00 og utover dagen.

Onsdag: Lammelår i kokegrop

Lær hvordan vikingene kunne tilberede større måltider i kokegrop. Vi steker lammelår med vikingtids metoder og urter.

Oppstart: 11: 00 ved ildstedet utenfor smia.

Torsdag: Ølbrygging

Gamle kunster, glemte urter! Vi holder karet på kok hele dagen og demonstrerer hvordan vikingene kunne ha laget sitt øl. Bålet holdes i gang til ølet er ferdigbrygget og klart for gjæring.

Oppstart: 11:00 ildstedet utenfor smia.

Fredag: Helstekt lam

Vi lager helstekt lam og smaksetter med krydder og glasering. Smaksprøver deles ut etter som lammet er ferdigstekt.

Oppstart: 11:00 ved ildstedet mellom smia og Skjelterskjåen

Lørdag: Kokekonkurranse for festivalens vikinger.

Hva spiste vikingene? Hvordan så en middag ut i vikingtida?

Flere lag rundt på festivalområdet konkurrerer med hverandre. Publikum er velkomne til å gå mellom deltakende lag og se hva de lager og hvordan de tilbereder maten.

Forberedelsene starter kl. 11 når lagene får velge tre ingredienser. Konkurransen starter 12.00, og lagene har tre timer på seg til å lage et fullverdig måltid.

Oppstart: 11: 00 ved ildstedet utenfor smia. Dommen faller 15.30 på samme plass.  

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Mat og drikke under festivalen 2022
Smidig som en viking?

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: vikingmuseet@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no