Home > Vikingskip
Et vikingskip som seiler

VIKINGSKIP

Vikingene var dyktige sjøfolk og flinke båtbyggere. Langskipet kan betraktes som symbolet på vikingtiden og representerer nøkkelen til suksess som vikingene hadde i perioden 800 og 1050 e.Kr. Med disse skipene seilte vikingene langt for å drive handel, de nådde og utforsket land langt unna de skandinaviske landene.

På Lofotr Vikingmuseum får man mulighet til å seile eller ro på vikingskipet Vargfotr, en polsk kopi av Gokstadskipet (890-tallet). Skipet ble bygget i 2000 og er 65% av Gokstadskipets størrelse.


For å forstå hvor ekstraordinære vikingskipene var, og hvor dyktige båtbyggere vikingene var, er det bare å tenke på stedene som ble nådd ved å seile med disse skipene. De krysset Atlanterhavet til Island, Grønland og Vinland. Mot øst dro de via russiske elver til Det kaspiske hav og via Svartehavet til Konstantinopel (Bysants). Funn tyder på at vikingene på Borg også hadde reist langt av gårde, både på handelsreiser og kanskje også på andre typer tokt.

SEILE ELLER RO VIKINGSKIP

  • Vikingskipet Vargfotr seiler/ror i Borgpollen i perioden 15.06 – 31.08
  • Båttur hver dag kl. 12:00-19:00 (15.06 – 15.08) og kl. 12:00-17:00 (16.08 – 31.08)
  • Ny båttur hver 30 minutter
  • Påmeldingen til båttur meldes til båtmannskapet ved naustet. Naustet ligger i havneområdet, 15-20 minutters gåtur fra høvdinghuset.
  • Båtturen kan kun bestilles som gruppe.

Vikingskipet seiler ikke ved dårlig værforhold.

I HAVNEOMRÅDET

NAUST

Rekonstruksjonen her på Borg er basert på naustet utgravd på Rennesøy i Rogaland. Naustet er 29,6 meter langt med største midtre bredde på 6,8 meter.

FEMKEIPING

Ved kaia er det utstilt en femkeiping. Femkeipingen på Borg er en rekonstruksjon av den største av tre små skipsbåter funnet sammen med Gokstadskipet.

NAUSTTUFTER

Det er registrert flere nausttufter i nærheten av Borgpollen som dateres hovedsakelig til yngre jernalder og middelalder.

UTVALGTE HISTORIER FRA MUSEUM NORD

Naust på Lofotr Vikingmuseum

Utforsk mer om naust og sitt bruk i vikingtiden.

Borgpollen – Høvdingenes havn

I vikingtiden var havnivå til Borgpollen høyere enn nå. Da havnivået sank på slutten av vikingtiden, ble det vanskeligere for båter og skip å seile/ro inn til inner delen av Borgpollen.

Mer om Lofotr Vikingmuseum

Folkemengde ser på en gjennomføring av en vikingkamp

Bli medlem

Bli med i vår medlemsklubb! Få tilgang til fordeler, tilbud og nyheter.

Kart som viser Lofotr Vikingmuseum

Besøk oss

Planlegg ditt besøk på Lofotr Vikingmuseum i Lofoten, på den vakre øya Vestvågøy.

Museum Nord Logo

Museum Nord

Lofotr Vikingmuseum er en del av Museum Nord, en stiftelse bestående av 21 museer i Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Viking sjakkspill

Nettbutikk

Fra barneleker og brettspill for voksne, til bøker og klær. Velkommen inn!